Vad är ditt nyårslöfte?

På symfoni har vi en genomgående skön ton, allt är lita mañiana, livet är en fest, musik är livet och så vidare. Vi väljer att se det goda i det onda och att allt går att lösa med lite tålamod. Så kommer nyåret med rasande fart och det är för många en skön helg med god mat och trevligt umgänge. Men för andra kan det vara stressigt, stress att laga mat, anordna fest och att starta ett nytt år. I den stressen kan nog ett och annat nyårslöfte ligga och skava. Oftast handlar dessa om att gå ner i vikt, äta mer hälsosamt, börja på gym och genomföra ett lopp. Men det är helt fel approach. Ska man ha ett nyårslöfte så ska det innefatta konkreta genomförbara mål som att byta köksluckor eller måla om vardagsrummet.

Fel vinkel

Det är ofta det blir fel med nyårslöftet då det ligger för mycket värderingar bakom ett löfte. Att vi ska ändra på oss själva är direkt osnällt mot dig själv och gynnar inte någon. Eftersom nyårslöftet ofta faller så skapar även det en del ångest. Om du måste ge ett löfte så anfall det från en annan vinkel än den vinkel som är direkt kopplat till ett självskadebeteende. Det är en kliché att vi måste gå på hälsans linje i form av input och output. Hälsa kan komma i så många andra former än den typen av hälsa, istället för du ta ett steg tillbaka och göra något som gör dig glad, fast på ett annat plan.

Tips på harmlösa löften

Om nu köket är lite tråkigt så är det en god idé att tänka att man på ett enkelt sätt kan göra något åt det. Ge dig själv ett löfte att du ska piffa upp köket så är kanske tillvägagångssättet som växer fram. Ge dig löftet att ringa en vän, om det gör dig glad att träffa vänner men du är likt alla andra dåliga på att höra av dig, ge dig löftet att plocka upp luren. Nyårslöftet måste sluta skapa ångest, kliv ur ramarna och skapa ditt eget sätt.