Fotograf – yrke eller hobby?

En fråga som många gånger kommer upp är huruvida fotograf är ett yrke eller en hobby, och helt ärligt så går det väl inte att skriva ett svar på det. En hobby, som man kan försörja sig på, blir väl ett yrke, eller är det fortfarande en hobby? Kanske är det så att det faktiskt inte spelar någon roll hur det definieras, utan att det handlar om att människor får möjligheten att arbeta med det de verkligen älskar och samtidigt tjänar tillräckligt bra på det för att göra det som företagare och yrkesverksam? Så det spelar med andra ord ingen roll, även om definitionen yrke med all rätt skulle ge lite mer status.

Olika typer av fotografer

Vissa fotografer är mer yrkesverksamma än andra. Ta bara en sådan sak som fotografer inom journalistik eller inom filmbranschen. De arbetar på ett sätt som är ett yrke, ett journalistiskt yrke, även om man börjar kunna se att dessa yrkesmän och kvinnor minskar i antal. Sedan finns det de fotografer så är specialanpassade i olika lägen, som gärna används inom reklam och marknadsföring när det krävs bilder av hög kvalité i marknadsföringssyfte. Även det ett yrke.

Sen finns det de som är riktigt nischade inom sitt område, där hobbystämpeln kanske lyser lite starkare än i övriga kategorier – och med det sagt så menas det inte att de skulle vara sämre fotografer för det. Snarare är det kanske tvärtom. Du har många familjefotografer, landskapsfotografer och djurfotografer och en speciell nisch, bröllopsfotografer, som Sonia Jansson som är bröllopsfotograf av rang och visar verkligen prov på att en hobby lika gärna kan likställas med att vara en konstnär. Så det är nog hög tid för oss alla att sluta benämna hobbyyrken som just hobby. Snarare ska de beskrivas som passioner hos människor som brinner för en sak och som samtidigt gjort det lönsamt i sina liv. Och det är värt all respekt i världen!